ORGANSKO JAJE KAO ANTIBIOTIK
Slučajno sam naišao na jednu naučnu studiju gde su se istraživači fokusiraki na antibakterijske supermoći obične kućne muve.
Zna se da ovaj insekt posećuje raznorazna mesta a najomiljenija su joj fekalije sisara. Na njenom telu su detektovali na milione bakterija , desetak sojeva, plus viruse, gljivice.
Međutim, muvi to ništa ne smeta jer ima pozamašan antibakterijski arsenal, za svaku bakteriju poseban proteinski kompleks koji je ubija.
Čak šta više, otkrili su da muva koristi neke bakterije da od njih napravi antibiotik protiv drugih bakterije i obrnuto.
Naučna fantastika, šta reći.
Nabrojao sam negde tridesetak različitih proteinskih peptida - antibiotika. Koje kokoši konzumiranjem larvi i odraslih muva unose u organizam, i koje naravno putem jaja daruju nama kao snažnu antibakterijsku odbranu i preventivu.
Eto logičnog objašnjenja zašto smo mi kao deca bili zdravi, retko bolesni i nismo znali šta je astma, dijabetes, retke bolesti? Nikada nismo išli lekaru posle posekotina, razderotina, opekotina i drugih povreda kože, nije bilo infekcija.
Koliko je organsko jaje biološki vredno, u smislu svog antibakterijskog potencijala, koji dobija iz larvi i iz odraslih domaćih muva pogledajte OVDE.
Nauka danas traži nove antibiotike protiv rezistentnih bakterija kojih je sve više,otkriva ih u telu obične muve i njene larve, kojima su se hranile kokoši čija jaja smo mi jeli kao deca. Šta se sve nalazi u ostaloj njihovoj prirodnoj hrani, u drugim insektima, ostaje tek da se otkrije ?
Kokoši jako vole da pokljucaju gljive, koje izrastaju u voćnjaku i na đubrištu. Zbog selena verovatno, ali i zbog ostalih jedinjenja koje gljive u sebi sadrže naravno.Kljucaju one i neke otrovne gljive, ali u manjem obimu. Zašto to rade i šta unose i koriste od njih ostaje nepoznanica, za sada. Gljive svakako doprinose kvalitetu ORGANSKIH JAJA jer sadrže dosta prirodnih antibiotika u sebi.